PLASTY „NAŠE“ KAŽDODENNÉ

PLASTY „NAŠE“ KAŽDODENNÉ

Mám tu pre nás zopár čísel a faktov na tému plasty z rozhovorov v Európskej Komisii s p. Ladislavom Mikom, vedúcim zastúpenia EK na Slovensku, pretože v rámci tém súvisiacich s udržateľným životným štýlom sú ľuďom najbližšie práve plasty.

stretnutie v Bruseli

  • V EÚ sa ich ročne vyprodukuje až 26 miliónov ton (všetkých druhov spolu). Keď si to prepočítame, je to asi 325 miliónov km2. Takpovediac, mohla by z toho byť šnúra zo Z
    eme až ZA Mars. Každoročne.
  • 40% všetkých plastov tvoria obaly. A až 70% odpadu, ktoré vyplavuje more, tvoria vatové tampóny, paličky do uší, vlhčené obrúsky, obaly z potravín, plastové tašky, fľaše a ohorky z cigariet. Toto všetko by sa pritom tak jednoducho dalo minimálne obmedziť, alebo ešte lepšie, v spotrebe úplne vynechať. Alternatívy predsa sú, no to by však človek musel najprv vykročiť zo svojej komfortnej zóny. Niekomu je to zaťažko, niekto ich nemá v dosahu a niekto o tej možnosti ešte nepočul. A niekto je možno rád, že si vôbec má za čo kúpiť jedlo.. to je smutná realita dnešných dní.

Čo sa energie týka, máme tu slnko a asi ešte dlho mať budeme. To je tá veľká horiaca guľa nad nami, čo dokáže vyprodukovať veľa veľa slnečnej energie. Udržateľne a ekologicky. Ako však využiť napríklad Saharu tak, aby sa solárne kolektory nestali terčom, ale spoločným cieľom pri získavaní nových a udržateľných zdrojov energie? To by sme sa asi najprv vo svete museli snažiť o jeden spoločný cieľ – zachrániť našu planétu a nie rozvracať mier, osočovať sa navzájom, bojovať a egocentricky sledovať svoje vlastné materialistické ciele a záujmy.

Utkvel mi v pamäti aj jeden smutný vtip a to, že dnes už v rámci skladby ľudského tela isté percento popri orgánoch, svaloch a kostiach patrí aj mikroplastom. A to je jedna veľmi smutná kapitola sama o sebe.

Nikto nie sme dokonalý, ja sa síce snažím minimalizovať našu domácnosť, nekupujem zbytočnosti, posúvam do obehu nepotrebné oblečenie a veci, dávam prednosť prevažne lokálnym a sezónnym potravinám a značkám, kompostovateľným veciam, a keď sa u nás objavia nejaké plasty, recyklujem, triedim. A tak aj papier. Ale dalo by sa ešte viac.. Určite áno, to nepopieram. No niekde treba začať, však?

No Comments

Post A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.