JEDLÉ PREDSUDKY U DETÍ

JEDLÉ PREDSUDKY U DETÍ

Zamyslenie… Po dlhej a intenzívnej pracovno-dovolenkovej tour, čo sme za posledné týždne absolvovali, som si dnes počas vysnívaného odpočinku v Bešeňovej pri bazénoch s termálnou vodou uvedomila jednu vec, ktorá mi už dlhšie vŕtala v hlave.  Pred pár dňami sme spolu s deťmi na festivale LEPORELO v Košiciach pripravovali rôzne dobroty z ovocia, zeleniny, nepečené sladké guličky, špízy, bryndzovú nátierku a chlebíčky aj zelené smoothiečka. Masovka, veľmi príjemná, aj keď pre nás lektorov náročná.

Väčšina detí bolo perfektných, šikovných, zvedavých. ALE zažili sme všeličo…A nielen tu, ale aj na rôznych kurzoch varenia s detičkami sa stretávame so všeliakými názormi rodičov.

Všimla som si, že my, Rodičia a dedkovci a babkovci, vnucujeme často krát deťom svoje názory. Je samozrejme normálne, že ich formujeme, ale prosím, prosím a ešte raz prosím, skúsme si ušetriť svoje názory, či predsudky na jedlo. Posmeškami, alebo nevinnými poznámkami totiž vsugerovávame svojim deťom a vnúčatám myšlienky a naozaj ich pri výberepotravín a skúšaní nového môžeme veľmi negatívne ovplyvniť.

Deti majú čisté a nepopísané chuťové poháriky. Sú medzi nimi samozrejme aj vyberavejšie – viac alebo menej, pri tých však treba mať len viac pevných nervov a trpezlivosti. Niekedy neskôr prídu na to, že strava má byť pestrá tak, ako sme ich to učili a všetka tá naša snaha sa vráti.

Veď my ich tak veľmi tvarujeme a ovplyvňujeme a každé jedno fuj..toto nie…nedávaj si veľa špenátu…daj si radšej ovocie…ona to piť aj tak nebude, nemá rád zeleninu…no toto teda nemôže byť dosť sladké len z ovocia…bryndzu radšej nejedz, lebo kde je záchod.. nechytaj ten nožík, porežeš sa…ja ti to natriem…a podobné skvosty ich sakramentsky môžu poznačiť do budúcna. Napríklad tak, že nebudú mať žiadne zdravé a racionálne návyky, ani elementárne znalosti o príprave jedla, budú holdovať fast foodu namiesto slow foodu a nebudú si sami vedieť ani rožok maslom natrieť. Nevyslovujme náš názor nahlad pred deťmi pred tým, než budú mať možnosť sami niečo po prvý krát ochutnať a ohodnotiť. A ak nad tou špargľou ohŕňajú nosom, dajte jej predsalej ešte v budúcnosti šancu. Chute sa v priebehu života menia a niekedy nám jedlo zachutí až na niekoľké ochutnanie.

No Comments

Post A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.