O TOM, AKO JEDLO OVPLYVŇUJE CELÝ NÁŠ SVET

O TOM, AKO JEDLO OVPLYVŇUJE CELÝ NÁŠ SVET

Jedlo, ovplyvňuje celý náš život, zdravie ale aj životné prostredie, či už pozitívnym, alebo tým druhým smerom. Často sa však vyhovárame na čas či financie, ktoré nám nedovoľujú nakupovať remeselné potraviny, uprednostňovať kvalitné, predovšetkým lokálne a sezónne produkty. Dovoľujem si však tvrdiť, že je to z veľkej časti výhovorka. Kvalitné (remeselné) potraviny majú na to, aby sa stali spoločenskou témou, aby sme sa, my ľudia, začali o ne a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viac zaujímať a zdieľať ich príbehy. Aby sa stali bežnou súčasťou našich životov. Prečo?

Kvalita verzus kvantita a striedmosť

  • pri varení je totižto najpodstatnejší zdroj suroviny či potraviny, lebo plnohodnotné jedlo má vyššiu výživovú hodnotu ako niečo, čo kupujeme len kvôli nízkej cene a veľkému objemu. To sa totiž skôr či neskôr môže odraziť aj na našom zdraví a investovaní nemalých finančných prostriedkov do regenerácie nášho organizmu.
  • Výber potravín, z ktorých denne varíme jedlo pre celú rodinu, by mal byť najmä o kvalite a čase, ktorý si na plánovanie a samotnú prípravu jedla nájdeme. Lebo čas sú aj peniaze.
  • Je dôležité vedieť, odkiaľ jedlo pochádza, ako sa pestuje, či vyrába a akú ekologickú stopu za sebou necháva. Prirodzenosť je najviac. A presne tak je to aj so stravou a našim zdravím, nezabúdajme na to, aby sme potom neskôr nemuseli veľa energie a peňazí venovať do tej spomínanej regenerácie nášho organizmu a liekov.

Čo všetko ale ovplyvňuje výslednú chuť jedla a čím sa vlastne pri výbere potravín riadime?

Takým jedným spoločným znakom, na ktorom sa asi všetci zhodneme, je bezpečnosť potravín a surovín. Sú tu zákony na úrovni SK aj EÚ, týkajúce sa napríklad hygieny, ktoré musia spĺňať všetky produkty, dostávajúce sa do obehu a tie by teda mali zabezpečiť, že budú z hľadiska konzumácie fit.

Samotný zdroj surovín, nám tiež veľa napovie. Sezónnosť nevynímajúc. Asi mi dáte za pravdu, že letné paradajky majú chuť úplne inde, ako tie zimné, čo slnko ani nevideli.

Ďalší fakt sa týka produkcie z malých rodinných fariem verzus veľkých agro podnikov. Samozrejme, nehádžem všetkých do jedného vreca, ale keď poznáte človeka, alebo aspoň príbeh tej značky, ktorý stojí za tým, čo práve jete, tak si to pravdepodobne aj viac vážite a vychutnáte. A nehovoriac o tom, že taká paprika z ekologického poľnohospodárstva, alebo jednoducho len z vašej záhradky, bez postrekov, sa asi bude chuťovo líšiť od bežnej papriky. Kvalitu proste neoklameme zmeskami korenín či kvantom iných ochucovadiel. A o tom, ako tým pomôžete pôde, ani nehovorím.

Keby sme kupovali jedlo a výrobky priamo od tých, čo ho vyrábajú alebo pestujú, nemuseli by sme asi riešiť problémy spojené s prebaľovaním surovín, prelepovaním etikiet, pečiatkami „zadarmo“, či dvojitou kvalitou potravín a iným fejkovaním – napríklad mäsa, pracích práškov a podobne. Chodiť do obchodov je úplne normálne, Len si treba vyberať, čo kúpime. Žiaden produkt na svete nie je dokonalý. Treba si však určiť svoje vlastné priority, ktorými sa pri výbere budeme riadiť.

A samozrejme, veľa vo výsledku jedla urobia aj osobné preferencie o chuti, ktoré sú subjektívne. Preto je na pultoch taký široký výber výrobkov a surovín, za ktorý vďačíme aj tomu, že sme v EÚ. Pomerovo by sme však určite mali viac pokukovať po tých našich, lokálnych aj keď občasná exotika je určite fajn spestrením.

No Comments

Post A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.