EKOLOGICKÝ SYSTÉM PESTOVANIA A ODBYTU ZELENINY – AGROKRUH

EKOLOGICKÝ SYSTÉM PESTOVANIA A ODBYTU ZELENINY – AGROKRUH

Pôda je prostriedkom vytvárania vyvážených ekosystémov a citlivý prístup k nej je kľúčom k trvalej udržateľnosti. Princíp, na ktorom tento novodobý netradičný systém ekologického pestovania a odbytu zeleniny funguje, je vo svojej podstate neuveriteľne jednoduchý a detailne premyslený, disponujúc obrovskou pridanou hodnotou pre svojich odberateľov. No keďže každá minca má dve strany, tak aj v realizácii projektu Agrokruh v praxi, je malý háčik.Na rozvoj projektu sú potrebné financie, réžia a špeciálna technológia. A samozrejme čas. Pretože rozbehnúť farmu do stopercentnej prevádzky a zároveň pôdu pretransformovať do stavu ručnej obrobiteľnosti trvá niekoľko rokov. Efektivita, návratnosť, dopad na životné prostredie a kvalitu človeka je však vyššia ako pri konvenčnom industrializovanom prístupe. A aj keď je zelenina najžiadanejší produkt ekologického poľnohospodárstva, pestuje sa na minimálnej ploche, pričom bežná predstava o realizovateľnosti v poľnohospodárstve nerešpektuje zákony fyziky ani hmotnú realitu a ani bio logiku života. Agrokruh bol však vytvorený na princípe trvalo udržateľného rozvoja. Jeho tvorcom je malý farmár Ján Šlinský, génius, ktorý sa do ekologického pestovania neskutočne rozumie.

Realizácia tohoto ekologického projektu zaručuje, že okrem ohľaduplnosti k životnému prostrediu dostane zákazník naozaj kvalitnú zeleninu. Nie je totiž bio ako bio. Osobná distribúcia od pestovateľa k spotrebiteľovi je teda dôležitou súčasťou systému Agrokruh. A daný prístup k pestovaniu a hospodáreniu na pôde ide ruka v ruke s benefitmi pre konzumenta.

V rámci 5 P, ktoré Agrokruh vyzdvihuje je základom jednoznačne presvedčenie. Ale len chcieť samozrejme tiež nie je dostačujúce, a preto až spolu s poznaním, pôdou, prácou a peniazmi môže agrokruh plnohodnotne fungovať. Dôvera medzi pestovateľom a spotrebiteľom je základom úspechu. Človek tak vie presne odsledovať, do čoho investoval, čo si kupuje a v neposlednom rade aj čo konzumuje. No bez dvoch hektárov pôdy, ktorá je tvorená z ekoprodukčnej a zároveň aj ekostabilizačnej plochy, sa realizácia Agrokruhu nezaobíde. Tým treba začať.

A teraz k meritu veci. V princípe je základom celého úspechu rameno na elektrický pohon, ktoré sa otáča dookola, a je schopné vykonávať všetky potrebné činnosti na obrábanie pôdy. Teda ju kypriť, zalievať, hnojiť aj siať. Výsledkom je fakt, že šetrí enormným spôsobom ľudskú prácu, približne o 70 percent. Percento obyvateľstva, ktoré vyžaduje kvalitu a chuť, a ktoré si je vedomé faktu, že iba ekologické poľnohospodárstvo dokáže pomôcť eliminovať negatívne dôsledky ľudskej činnosti, sa neustále zvyšuje.

Momentálne sú funkčné už tri farmy, ktoré dokopy budú schopné pri plnej prevádzke zabezpečiť zeleninu pre približne 180 rodín alebo približne 700 ľudí. A verme, že tieto čísla sa budú zvyšovať napriek tomu, že nadšencov idealistov je neúrekom a vytrvalcov len hŕstka. Na farme sa ráta aj s výstavbou eko parku, organizáciou školení, podujatí a prednášok o ekológii, trvalo udržateľnom hospodárení a zdravom stravovaní. Cieľom však je Agrokruhy predstaviť širšej verejnosti, aby sa táto prelomová myšlienka pestovateľstva šírila medzi jeho nadšencov a farmárov a zároveň sa tým upevňovalo postavenie malých rodinných fariem na Slovensku a snáď aj vo svete.

K tomu, aby sa napríklad aj takýto projekt naplno rozbehol, je potrebná široká podpora verejnosti, štátnych orgánov a medzinárodných inštitúcií a organizácií. OSN by mohla alebo mala byť jednou z nich.

Ak chcete Janka Šlinského v jeho snahe o šírenie ekologického poĺnohospodárčenia podporiť, kontaktujte ho ohľadom vyplnenia odbytového kalendára, ktorý odráža počet reálnych záujemcov o zeleninu v bio kvalite. Čím vyšší bude tento počet, tým skôr budú nové duplikované farmy dostupnejšie pre nových záujemcov, pretože sa zvýši vyjednávacia schopnosť a pozícia družstva Agrokruh. Najdôležitejšie totiž v aktuálnej situácii je ukázať kompetentným úradom, že reálny záujem ľudí je, no malým farmárom treba pomôcť.

Prečo o tom píšem? Jednak som súčasťou jednej z duplikovaných rodinných fariem a zároveň veľkou propagátorkou zdravého a udržateľného štýlu a kvalitných potravín. Agrokruh je spôsob pestovania a odbytu zeleniny, ktorý by mohol pomôcť Slovensku (a iným krajinám) stať sa sebestačnejšou krajinou.

kniha Čo na srdci, to na jazyku – Fortuna Libri, 2015

1 Comment
  • WordPress Commenter
    Posted at 21:54h, 02 decembra Odpovedať

    Ahoj, toto je komentár.
    Pre správu, úpravu alebo mazanie komentárov si pozrite sekciu Komentáre na nástenke.
    Profilové obrázky komentujúcich sprostredkúva služba Gravatar.

Post A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.