Follow Me

Anetta Vaculíková

Som rodená bratislavčanka, mama malej Anettky a v tomto roku nam do rodiny pribudne aj jeden malý človiečik. Som nadšencom zdravej stravy a kvalitných potravín, udržateľného životného štýlu, veľkou gurmánkou a vášnivou cestovateľkou. Milujem mestský život, ale často a rada odbieham s rodinou na našu ekologickú farmu Agrokruh.

Aktuálne pôsobím ako lektorka varenia, vediem neformálne vzdelávacie workshopy vo firmách a na školách, riadim občianske združenie Skutočne zdravá škola, píšem a publikujem – knihy, články ale aj odborné dokumenty s jedlou tématikou. Riadim sa heslom lokálne, sezónne a zdravo.

Organizujem detský festival PO NAŠOM! Udržateľnosť očami detí, prvú ochutnávkovú konferenciu DEGUSTORIUM a aktuálne pôsobím aj ako členka hnutia Slow Food Pressburg.

Dohovorím sa anglicky, nemecky, francúzsky a rusky.

TELEFÓN:

+421905 929 066

Pracovné nasadenie

Profesionálne skúsenosti z gastronómie som zbierala od roku 2008 v rodinnej firme, absolvovala som 3-mesačnú stáž v Bielorusku u partnerskej organizácie, neskôr som pôsobila vo farmaceutickom priemysle, no dala som prednosť vzdelávaniu v oblasti prevencie zdravia.

Od roku 2013 som ambasádorkou Jamieho Olivera na Slovensku v projekte Food Revolution a od roku 2020 som aj ambasádorkou hnutia Slow Food. Bola som pri zrode projektu Bratislavský regálJem iné, projektov Food Revolution Day na Slovensku a Skutočne zdravá škola, ktorým bola niekoľkokrát udelená záštita prezidentom SR, p. Andrejom Kiskom a takisto cena VIA BONA 2016 za sociálne inovácie a cena za inšpiratívny projekt v kategórii Dobrý partner komunity.

Som (spolu)autorkou piatich publikácií týkajúcich sa výživy a gastronómie.

ÚČASŤ V PROJEKTOCH

Skutočne zdravá škola

Prostredníctvom nášho programu pomáhame dostať kvalitné, čerstvé a sezónne produkty od domácich výrobcov a pestovateľov do materských, základných a stredných škôl na Slovensku. A nie len to. Skutočne zdravá škola je komplexný program kvalitného a udržateľného stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre materské, základné a stredné školy, ktorý pomáha v rozvoji kultúry zdravého stravovania a učí žiakov, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na náš organizmus, ale aj to, ako ovplyvňuje svet v ktorom žijeme.

Food Revolution Slovakia

Food Revolution je celosvetová osvetová kampaň pod záštitou Jamieho Olivera, ktorého cieľom je šíriť informácie o prevencii voči detskej obezite a iným civilizačným ochoreniam, ale aj poukazovať na potrebu vzdelávania v oblasti stravovania dospelých a kvality potravín. Je to výzva pre školy, škôlky, zariadenia spoločného stravovania, komunity, firmy, reštaurácie, jednotlivcov – zapojiť sa môže naozaj každý. Cieľom je motivovať verejnosť, aby sme sa začali viac zaujímať o to, čo jeme.

Pracujeme s deťmi od útleho veku, s dospelými vo firmách, či študentami na školách a na verejných podujatiach. Robíme to tak, ako vás to baví. Máme totiž veľkú chuť prebudiť vo vás radosť z kvalitného a zdravého jedla prostredníctvom varenia naživo alebo interaktívnych prednášok . Radi zodpovieme vaše otázky o jedle aj výžive a o dopade našej stravy na svet okolo nás.

Slow Food

Slow Food je globálnym hnutím, ktoré vzniklo s cieľom pomáhať drobným roľníkom a remeselným výrobcom potravín. Svojim prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Hnutie Slow Food sa sformovalo v 80-tych rokoch minulého storočia v Taliansku ako reakcia na šíriacu sa globalizáciu, na stravovanie v štýle fast food a neustále sa zrýchľujúce životné tempo, ktoré významne prispievalo k postupnému vytrácaniu miestnych kulinárskych tradícií a záujmu ľudí o to, čo jedia a odkiaľ ich jedlo pochádza. Pod heslom „dobré, čisté, férové” širia osvetu v oblasti kvalitného stravovania po celom svete. Na Slovensku tieto aktivity zastrešuje miestne združenie SLOW FOOD PRESSBURG.

FoodRUs

FoodRUs pracuje na návrhoch riešení pre znižovanie potravinového odpadu a strát vytvorením odolných potravinových systémov v deviatich európskych regiónoch. Projekt bol zahájený v polovici novembra minulého roka a je zameraný na vývoj inovatívneho kolaboratívneho cirkulárneho potravinového systému na zníženie potravinového odpadu a strát v poľnohospodársko-potravinárskom reťazci. Združuje 29 partnerov naprieč celou Európou (10 krajín), z ktorých 4 sú zo Slovenska.

Projekt si kladie za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných pilotných potravinových reťazcov a pilotných regiónov.

Subjektom výskumu projektu sú 3 hodnotové reťazce:

  • španielsky medziregionálny pilot zameraný na zeleninu a šaláty
  • dánsky pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre mäso a ryby
  • slovenský pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre chlieb a pečivo

Výskumný projekt FoodRUs sa oficiálne začal 1. novembra 2020 a bude prebiehať do roku 2024. Je financovaný z výskumného a inovačného programu Európskej únie Horizont 2020  pod výzvou: RUR-07-2020.

Vzdelanie

Vysoká škola medzinárodných a verejných vzťahov Praha (2012 - 2014)

Master’s degree, medzinárodné a diplomatické štúdiá, Mgr.

City University of Seattle (2011 - 2013)

Master of Business Administration (MBA), Global Management

Vysoká škola manažmentu v Trenčíne (2008-2010)

Bachelor’s degree, Business Administration and Management, Bc.