NÁŠ KAŽDODENNÝ CHLEBÍK

NÁŠ KAŽDODENNÝ CHLEBÍK

Pri tejto fotke pšenično-špaldového nášho domáceho kváskového chleba mi napadla jedna myšlienka. Podelím sa o ňu s vami a zaujíma ma váš názor na to, ako sa pri nákupoch rozhodujete.

Environmentálne problémy vznikajú aj v dôsledku enormného rastu mesta na úkor prírodného prostredia. Plochy poľnohospodárskej a priemyselnej výroby, dopravná a urbánna infraštruktúra, nahrádzajú lúky, lesy, vodné plochy a zeleň.
Na našich poliach chýbajú ekostabilizačné plochy, rozptýlená zeleň – remízky, vetrolamy a aleje, ktoré spomaľujú odtok dažďovej vody a pomáhajú jej vsakovaniu do pôdy a prirodzene chránia pred premnožením hrabošov. Takéto zelené plochy
poskytujú (alebo by mali) aj útočisko pre zver, priestor pre rozmnožovanie hmyzu a hniezdenie vtákov, čím napomáhajú biodiverzite. Tie obrovské rozlohy polí s jednodruhovými plodinami ošetrované pesticídmi, umelými hnojivami a GMO, však zatiaľ prevažujú nad ekologickými. Žiaľ. Ako to spoznáte? Že na nich väčšinou nenájdete ani kúsok „buriny“. Rozloha trvalo udržateľným spôsobom obrábanej pôdy síce medziročne rastie, no aktuálne predstavuje len okolo 7 % celkovej pôdy využívanej v poľnohospodárstve EÚ.

kniha Čo na srdci, to na jazyku, Fortuna Libri

Zoberme si takú pšenicu, jednu z najzákladnejších potravín – slúži, či už na výrobu chleba, alebo ako krmivo pre zvieratá. Možno sa pri nákupe pšeničnej múky ani nepozastavujete nad tým, z akého poľnohospodárstva pochádza. Ja preferujem rôzne prastaré druhý pšenice alebo pšeničnú múku v bio kvalite. Aj preto, že mi téma ekológie súvisiacej s jedlom nie je cudzia.

kniha Čo na srdci, to na jazyku, Fortuna Libri

Ekologická výroba znamená trvalo udržateľný poľnohospodársky systém rešpektujúci životné prostredie a dobré životné podmienky zvierat, ale zahŕňa aj všetky ostatné štádiá potravinového reťazca (dodávka surovín, spracovanie, skladovanie, doprava, distribúcia a maloobchodné služby). A voľakedy to boli úplne normálne postupy, však? Netvrdím, že eko je pre každého, je nás tu na svete veľa, ale ak sa nezačneme viac zamýšľať nad zdrojom našich potravín, tak ani pomer konvenčného verzus ekologického poľnohospodárstva sa nebude meniť k lepšiemu a naše životné prostredie bude ďalej trpieť. A ide totiž aj o naše zdravie, nie len ekologický aspekt. Skúsme sa zamyslieť.

No Comments

Post A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.