AKO NA RAŇAJKOVÉ KAŠE

AKO NA RAŇAJKOVÉ KAŠE

Raňajky. Kapitola sama o sebe. Často sa ma ľudia vypytujú na zloženie ideálnych raňajok. Kaše sú skvelou možnosťou ako na to. Ja dnes začnem s obľúbenou jarnou verziou, ktorá naštartuje metabolizmus. Pohánková krupica varená v domácom mandľovom mlieku, dochutená javorovým sirupom a škoricou ozdobená liofylizovaným ovocím. Sladké, chutné a výživné!

Aké máme možnosti?

VLOČKY

Špaldové, jačmenné, ražné, pšeničné, ovsené, ryžové, amarantové, kukuričné, pohánkové.

*používam cca 1-2x viac tekutiny, v závislosti od druhu vločiek. Doporučenia bývajú uvedené na obaloch. Ak máte radi redšie kaše, zvýšte odporúčaný objem tekutiny.

KRUPICA

Pšenová, pohánková, kukuričná, ryžová, špaldová, kamutová a krupica z tvrdej pšenice.

*používam cca 4-5x viac tekutiny, v závislosti od vločiek a želanej hustoty. Doporučenia bývajú uvedené na obaloch. Ak máte radi redšie kaše, zvýšte odporúčaný objem tekutiny.

INSTANTNÁ KAŠA

Ovsená, pohánková, ryžová, kukuričná a ich kombinácie.

*Varí sa jednoduchšie a rýchlejšie ako vločky a krupica. Doporučujem vmiešať do horúcej tekutiny a už len dochutiť. Takéto instantné raňajky sú síce výživné, ale nie tak, ako keď sú základom vyššie spomenuté plnohodnotné ingrediencie. Ak už použijete instatnú, hlavne by mala byť zo sto percentného zrna, bez prídavných látok a cukru.

A ešte jedna praktická poznámka pre bezlepkáčov – zamerajte sa na ryžu, pohánku, kukuricu, amarant, či pšeno v akejkoľvek forme, na nich si pochutíte aj bez lepku.

Aký tekutý základ môžem použiť?

Voda, ryžové mlieko, sójové mlieko, pšenové mlieko, ovsené mlieko, mandľové mlieko, kamutový nápoj, nápoj z lieskových orechov, kokosové mlieko (najlepšie v kombinácii s iným alebo s vodou, pretože je veľmi krémové), čerstvé ovocné šťavy a mošty na dochutenie.

*niekedy nájdete aj mlieka dochutené vanilkou či agavé. Sledujte však zloženie etikiet. Ideálne sú tie bez pridaného cukru, aby ste si ich dochutili podľa seba.

Čo na dochutenie?

  • sezónne ovocie, alebo mrazené bobuľovité chutí tiež skvelo. Mrazené doporučujeme variť spolu s vločkami. Alebo podusíme do mäkka.
  • kakao, mak, kokos, orechy, chia, semiačka, goji, sušené ovocie
  • 1 PL konopného, makového, ľanového alebo sezamového oleja, 1 ČL kokosového oleja
  • superfoods – supergreens prášok, zelený jačmeň, spirulina – s týmito opatrne v malých množstvách, pretože sú chuťovo veľmi výrazné. Lucuma prášok, acai,
  • vanilka, škorica, akékoľvek orieškové maslo a voňavé korenie ako zázvor, či muškátový oriešok.

A na dosladenie?

Používam kokosový cukor, javorový alebo agavé sirup, sušené ďatle alebo hrozienka, med, stéviu. Do kaše vmiešame na konci varenia. V sezóne často stačí len zrelé čerstvé ovocie.

No Comments

Post A Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.